O peletima i pećima na pelet možda još niste puno čuli, ali jednom kada se odlučite za ovaj način grejanja, važna odluka koju morate doneti koji pelet odabrati od mnogobrojnih na tržištu.
Kako bismo Vam pomogli u donošenju konačne odluke u nastavku smo napravili tekst o tome kako prepoznati kvalitetan pelet.

Kratak video zapis možete videti na našem youtube kanalu:

http://www.youtube.com/easykit-uradisam

Kvalitetan pelet, dobija se, po mogućnosti iz jezgra stabla drveta sa što manjim primesama kore, jer kora sadržava najviše vlage i prašine te ima manju kaloričnu vrednost od jezgra. Idealno drvo za proizvodnju peleta je ono koje ne sagoreva ni suviše dugo, ni suviše kratko a pri tom stvara žar dugog trajanja (hrast, bukva).
U proizvodnji nije dopušteno koristiti hemijske aditive ili lepila. Ipak, pojedini proizvođači znaju koristiti aditive za bolje presovanje peleta, u tom slučaju takvi dodaci ne smeju biti na hemijskoj bazi i ne bi trebali prelaziti više od 2% (koliko je maksimalno dozvoljeno).

Osnovne karakteristike kvalitetnih peleta

  • sertifikat istaknut na pakovanju (sertifikat je garancija poštovanja određenih međunarodnih normi)
  • trljanjem peleta po prstima ne bi trebalo biti prašine (u samoj vreći bi trebalo biti što manje prašine)
  • peleti moraju mirisati na drvo (nikako na hemijske supstance)
  • trljanjem/savijanjem u prstima peleti se moraju lomiti, a ne pucati
  • vizuelni test u čaši vode: peleti u vodi moraju potonuti i nakon nekog vremena nabubriti, voda ne sme promeniti boju, mrvice će možda plivati po čaši, ali voda mora biti bistra. Nakon mešanja i raspadanja peleta, odvojiće se i eventualna nečistoća koju bi mogli sadržavati peleti, a koja će biti vidljiva u čaši.

Važne osobine peleta

PREČNIK: 6mm (4-10mm).Važno je da pelet bude ujednačenog prečnika.

DUŽINA: 10-30mm. Predugi peleti mogu dovesti do začepljenja transportera peleta, tako da je preporuka da je dužina malo manja od norme, ali i prekratki peleti odnosno umrvljeni mogu dovesti do većeg ubacivanja peleta što će uticati na rad peći.

SADRŽAJ VLAGE: manji od 10%. Sadržaj vlage mora biti što manji kako bi se povećala kalorijska vrijednost i smanjila potrošnja peleta.

PEPEO: manji od 1%. Mala količina pepela koji peleti proizvode prilikom sagorevanja označava čisto sagorevanje te se takav pepeo može koristiti kao đubrivo.

Treba pripaziti na vlagu prilikom skladištenja kako ne bi smanjili kaloričnu snagu peleta.

 

Naš prodajni asortiman

Grejanje

 

Primeri cene

Prizemna kuća

 

Sastavi i ugradi sam

Sami instalirate vaš Grejanje u nekoliko jednostavnih koraka.

Više o tome